Bestellingen via 051/700 500

FAQ

 

Mag mijn hout buiten liggen?

Hout wordt het best bewaard in een ruimte of onder een afdak waar wind vrij spel heeft.  Slagregen is geen probleem.  Zolang het hout langs de bovenkant maar afgedekt wordt.

 

 

Hoe zie ik het verschil tussen vers hout en droog hout?

Droog hout is heeft meer barsten in het hout en ziet er wat grijzer uit.  Je kan dit vergelijken met tuinmeubelen die u een jaar laat buitenstaan.  Daar komen ook grijze spikkeltjes op.

Het hout gaat eveneens barsten vertonen.

 

Stères, kubieks, gestapelde stères... Ik raak er geen wijs uit.

Een stère hout neemt het volume in van 1m³. We kunnen echter niet spreken over 1m³ hout, want dan zou er geen lucht tussen mogen zitten, terwijl dat wel zo is met gestapeld hout. Om dus duidelijk te maken dat de kubieke meter niet enkel uit hout bestaat, spreken we over een stère.

1m³ gestapeld hout = 1,45 stère

1 stère = 0,7 m³ gestapeld hout.

LET DUS OP ALS U KOOPT PER STERE !!!

Met containers krijgt u altijd de juiste hoeveelheid geleverd.

 

Is los brandhout niet goedkoper dan in boxen?

Nee.  Doordat er telkens met een volledige vracht ( 15 paletten of 25 paletten) vertrokken wordt, kunnen er meerdere klanten bediend worden dan wanneer we telkens opnieuw moeten terugkeren naar de laadplaats.  Daardoor besparen we heel wat op de transportkosten en kunnen wij u een zeer concurrentiële prijs aanbieden.  Bovendien bent u ook zeker dat u alle stères of m³ gekregen hebt aangezien u alles kunt nameten.  Want wees nu eerlijk : weet u of u 10 of 11 stères hebt gekregen als deze op uw oprit liggen?

 

Waarom kiezen voor een mix van beuk en eik?

Beuk geeft een mooie vlam en brandt makkelijk.  Eik daarentegen brandt traag en is moeilijk te branden.  Door de mengeling van de twee heb je een perfekt evenwicht tussen vlam en warmte.  Beuk geeft evenveel warmte als eik, maar brandt minder lang.  Doordat de beuk uw eik laat branden, geniet u optimaal van beide soorten hout.

 

Hoe droog moet hout zijn?

Hout is droog en geeft een optimaal rendement vanaf 18% vochtigheid.  Hout met een hogere vochtigheid (+/- 25%) zal ook branden, maar zal niet het optimale rendement geven.

Sla steeds uw voorraad op in de zomermaanden.  Zo geniet u steeds van de zomerprijzen die altijd goedkoper zijn dan de winterprijzen.

Bovendien kunt u het nog een tijdje zelf laten drogen waardoor halfdroog hout droog genoeg is voor volgende winter.

Droog hout kun je gemakkelijk herkennen aan de donkergrijze kleur van de blokken en de spleten in het hout zelf

 

Hoe gebeurt de betaling?

De betaling gebeurt steeds aan de chauffeur bij de levering of per voorafgaande overschrijving.  Er kan betaald worden met BC, ecocheques of cash geld.

 

 

Hoe evolueren de prijzen  van pellets?

Ten eerste is het zo dat de prijs van pellets geen vaste prijs is.  Net zoals mazout, aardgas, hout en kolen fluctueren deze prijzen en passen ze zich aan veranderende marktsituaties en aan de prijs van andere brandstoffen aan. 
Door de snel en sterk wijzigende prijzen van de aardolie zien we dat niet alleen het aardgas duurder geworden is maar dat bijvoorbeeld ook de houthandelaren hun prijzen –weliswaar niet in dezelfde mate als de oliebaronnen- opdrijven.  Vrijwel hetzelfde gebeurt met de pelletprijs: hij is een stuk stabieler (dan olie en gas) maar toch ook aan schommelingen onderhevig.
Het feit dat de prijs kan fluctueren doet uiteraard niks af aan de wetenschap dat pellets een goedkopere brandstof blijven maar ga er niet van uit dat de prijzen constant op hetzelfde niveau zullen blijven.

Een ding is altijd met zekerheid te zeggen : je zult de bij ons de goedkoopste prijzen vinden in de maanden April - Juni

 

Ten tweede zijn er de verschillende kwaliteiten van pellets en de prijs die je er voor betaalt.
Als je een beetje rondhengelt zul je merken dat er grote prijsverschillen bestaan bij de aanschaf van pellets.  Die verschillen worden niet veroorzaakt door het concurrentiespel maar wel door kwaliteitsverschillen van het product.

Wij durven zonder blikken of blozen zeggen dat een pelletkachel enkel goed kan branden wanneer ze gevoed wordt met pellets die aan de DIN+normering voldoen.
Pellets die niet aan de DIN+normering voldoen zullen bijvoorbeeld niet van puur grenenhout vervaardigd worden, bij de verbranding meer assen gaan vormen en de kachel moet vaker gereinigd worden of, in een slechter geval, vaak in veiligheid gaan en dus stilvallen.
Pellets die niet aan de DIN+normering voldoen zullen bijvoorbeeld niet aan de kwalificaties qua dikte en lengte van de kachelproducenten voldoen.

 

Waarom 100% naaldhout in pellets terwijl we weten dat naaldhout hars bevat die in een haardkachel schade aanricht?

In een open haard is er weinig luchttoevoer (behalve wanneer je er op blaast om het vuur aan te wakkeren), waardoor de verbranding traag verloopt (wat goed is voor een open haard) en niet volledig is. Daardoor zal het aanwezige hars in dennenhout gedeeltelijk verdampen en in het rookkanaal neerslaan in de vorm van condensatie. Dat hars vormt een vette, ontvlambare neerslag.
In een pelletkachel regelt een blaasinrichting de luchttoevoer in de verbrandingskamer, afhankelijk van de pellets (of de elektrische voeding). Deze aanzienlijke luchttoevoer maakt een volledige (en zeer snelle) verbranding van de korrels en het hars mogelijk, waardoor de rook overwegend bestaat uit waterstof en zuurstof (om waterdamp te maken) en CO2.
Harsachtig hout verbranden in een pelletkachel vormt dus geen probleem! In tegendeel, want het hars verleent de pellet meer weerstand (cohesie) dan hardhout, waardoor deze zijn vorm behoudt (de vorm is belangrijk) tijdens het laden en lossen.

We gaan zelfs verder door te zeggen dat hardhoutpellets slecht zijn voor uw pelletkachel.
Zachthout bevat natuulijk hars waardoor de pellets na het persen samenblijven na de afkoeling.
Hardhout bevat echter geen natuurlijk hars waardoor het noodzakelijk is er een al dan niet natuurlijk bindmiddel aan toe te voegen.
Het is net dát bindmiddel dat zorgt voor de extreem hoge uitgangstemperaturen die uw branderpotje niet aankunnen.


Daarom raden wij hardhoutpellets zeker niet aan indien u een lange levensduur van uw kachel wilt.